Söka nytt jobb i Sverige

Att komma in på arbetsmarknaden för den som har en bakgrund utanför Sverige innebär extra utmaningar. För den som har svenska som andra språk är det viktigt att få hjälp med att bygga ett svenskt CV och får hjälp med att lära sig hur det fungerar att söka jobb i Sverige. Det kan för många ta lite längre men det kan gå betydligt enklare att få in foten på arbetsmarknaden om man har rätt coachning.

Ny på arbetsmarknaden

När man söker sin första anställning kan det ibland kännas som man kämpar i uppförsbacke. Då man inte har hunnit bygga ett långt CV med tidigare erfarenheter måste man istället ta till andra metoder för att stå ut från de övriga kandidaterna. Man måste visa att man är villig att lära sig, har hög arbetsmoral och kan bidra med nya idéer.

Så lyckas du med ditt sökande

För att lyckas med arbetssökande måste man vara villig att arbeta systematiskt och målmedvetet. Genom att söka både utannonserade tjänster och göra spontanansökningar ökar man sina chanser. Man ska se varje intervju som en chans att lära sig om ett nytt företag och få nya erfarenheter även om man inte får jobbet.

soka-jobb

Grundläggande information

När man är arbetslös är det lätt att tappa motivationen om man inte snabbt får respons på sina ansökningar. Man bör behandla sitt arbetssökande på samma sätt man behandlar ett projekt på en arbetsplats. Genom att sätta klara mål och arbeta dagligen för att uppnå dessa behöver man inte känna som att tiden är bortkastad även när man inte fått något nytt jobb.

Rent praktiskt bör man söka olika typer av jobb, skräddarsy sina ansökningar för varje position, ta kontakt med arbetsgivare och sälja in sig aktivt och ta till vara på den tid man har med sin handledare eller jobbcoach på bästa sätt. Man kan då känna ett lugn i att man kommer hitta rätt jobb förr eller senare.

Work & Coaching Stöd och Matchning

Hur man skriver ett personligt brev

Ett personligt brev är en presentation av dig själv som du skickar med ditt cv när du söker jobb.

Här har du chansen att visa att du är rätt person för just det här jobbet. Se till att ditt cv och personliga brev kompletterar varandra och att du inte upprepar dig.

Ett bra riktmärke för längden på ett personligt brev är max en A4-sida.

Att tänka på när du skriver ett personligt brev:

· Skriv en kort och slagkraftig inledning där du förklarar vilket jobb du söker och varför just du passar för det. På detta sätt fångar du läsarens intresse direkt.

· Anpassa alltid ditt brev efter just det jobb som du söker. Se till att få med det som arbetsgivaren söker efter, så att ditt brev blir som ett svar på arbetsgivarens annons.

· Uttryck dig professionellt men undvik att bli alltför formell eller att använda interna bransch ord som inte alla förstår.

· Ge exempel som lyfter fram dina egenskaper och speciellt de egenskaper som krävs för tjänsten.

· Använd inte klyschor som ”gillar att ha många bollar i luften”. Lyft istället fram exempel på hur du arbetar och hur du är som person.

· Avsluta ditt brev med en positiv fras, som till exempel ”Jag ser fram emot att träffa er och få berätta mer om mig själv”.

Arbetsgivare vill ofta ringa en referensperson för att höra vad de har för bild av dig. Här är några saker som är bra att tänka på när det gäller referenser:

· Referenser ska vara personer som känner dig väl, helst genom jobbet. Det kan vara chefer eller arbetskamrater, både nuvarande och från tidigare jobb. Om du inte har några bra referenser från jobb kan du använda till exempel lärare, handledare eller föreningskontakter. Använd aldrig dina vänner och anhöriga, det uppfattas som oseriöst. Dina referenser ska till exempel kunna beskriva vilken roll du har tagit i grupper, hur du hanterar utmaningar och andra jobbsituationer. Två eller tre namn brukar vara lagom.

· Tänk på att alltid fråga de personer som du vill hänvisa till om det går bra att använda de som referenser. Tala också om för dem vilket jobb du söker. Fråga också vad de skulle säga om dig om en arbetsgivare ringer, så att du är förberedd på det.

· Du kan även skriva ”Referens lämnas på begäran” i ditt cv. Går du på många intervjuer kan det vara bra, så att dina referenspersoner inte blir uppringda för ofta.

· Ibland är det bra att kunna visa upp ett papper som beskriver dina förmågor och arbetsinsatser. Det kan vara bra om du jobbat utomlands och arbetsgivaren kan vara svår att få tag på eller svår att förstå på telefon. Via det skriftliga betyget kan rekryteraren se vad referenspersonen tyckte ändå.

Lycka till!

Work & Coaching Stöd och Matchning

Hoppas du finner denna artikel intressant. Kommentera gärna.

Hur man skriver CV

Ditt CV ska vara intresseväckande och ska ta dig till nästa steg i rekryteringsprocessen – intervjun.

Vi ger dig tips på hur du gör för att skriva ett CV som fungerar.

Kom snabbt igång med vår mall. Den ger dig en bra grund som du sedan kan bygga vidare på.

Work and Coaching CV Mall

Så här gör du:

Du ska beskriva dina erfarenheter och kunskaper. Tänk på att anpassa ditt cv efter jobbet du söker.

Du behöver inte ta med precis allt du gjort, lyft upp erfarenheter som är viktiga för jobbet du söker.

Ett bra riktmärke för längden på ditt cv är 1-2 A4-sidor.

Använd en enkel och tydlig struktur. Tydliga rubriker gör att arbetsgivaren snabbt får en bra överblick över vad du gjort och kan.

Exempel på vanliga rubriker är:

· Utbildning: Skolans namn, vilken utbildning du gått och kort beskrivning om innehållet i utbildningen.

· Erfarenhet: Jobb, praktikplatser och annat som kan vara relevant för jobbet du söker. Har du mindre arbetslivserfarenhet kan du istället ge exempel på saker du gjort som visar på din samarbetsförmåga, effektivitet eller andra egenskaper som du vill lyfta fram.

· Kontaktuppgifter: Telefonnummer, mejladress och postadress. Har du Linkedin-profil eller webbplats kan du också skicka med länk. Om du skickar med ett foto, välj ett med professionell framtoning.

· Sammanfattning: Här summerar du dina erfarenheter. En kort sammanfattning kan öka chansen att snabbt nå fram till arbetsgivaren.

Du kan även ta med andra rubriker som kan vara av vikt som till exempel:

· Språkkunskaper: Om du talar flera språk

· Datakunskaper: Som har betydelse för tjänsten du söker

· Föreningsliv: Som kan vara av betydelse för att framhäva din personlighet osv.

Att tänka på:

· Kolla stavningen en extra gång

· När du skickar ditt CV och Personliga brev via mejl, skicka alltid dokumentet som pdf. Döp dokumentet till exempel till ”CV Förnamn Efternamn”.

· Skicka din ansökan i tid.

· Skicka alltid ditt CV tillsammans med ett personligt brev, och tänk på att utseendet på dokumentet ska höra ihop.

Lycka till!

Work & Coaching Stöd och Matchning

Hoppas du finner denna artikel intressant. Kommentera gärna.