
Vi vill tacka all våra deltagare som deltog i en lyckad rekryteringsträff hos oss på Work & Coaching igår.

5 Tips när du nätverkar
Att nätverka är ett bra sätt att hitta och säkra ett nytt jobb. De flesta får jobb via rekommendationer, så att ha ett bra nätverk, är verkligen guld värt när man söker jobb. Därför är det självklart bra om du är duktig på att nätverka.
Vad ska man tänka på när man nätverkar? Hur ska man förbereda sig? Nedan har vi listat ut 5 tips som hjälper dig på vägen:
På Work & Coaching har vi ett stort nätverk med företag och ordnar rekryteringsträffar mellan arbetssökanden och företag som söker personal. Dessa events är viktiga och ger våra arbetssökanden möjlighet att nätverka med arbetsgivare, visa upp sig, bygga en relation och förhoppningsvis få jobbet.
Work & Coaching
Vad ska man tänka på när man skriver en säljande spontan jobbansökan?
Vet du vilket företag du vill jobba på? Ja då har du redan kommit en bra bit på väg i ditt jobbsökande.
Genom att skicka in en spontanansökan sticker du ut från mängden. En spontanansökan innebär att man kontaktar ett företag för att man vill jobba där utan att det finns en jobbannons ute. På detta sätt har du möjlighet att få en tjänst som ännu inte är utannonserad och därmed slippa tävla med andra.
Men det krävs viss förberedelse om du vill att din spontanansökan ska göra intryck.
Fråga inte om företaget har några lediga jobb, om personen säger ”nej” stannar konversationen där.
Varför vill du jobba på just det företaget.
En del företag tar inte emot spontanansökningar och andra företag anlitar endast rekryteringsföretag när de ska anställa. Här är det viktigt att du kontaktar företaget och lämnar dina kontakt uppgifter till rätt person så att de kan kontakta dig när de behöver anställa folk och innan de vänder sig till rekryterings företag.
Har du svårt att hitta jobb i en ny stad? Med lite planering hittar du nya drömjobbet.
Virtuella jobbintervjuer har blivit populära på grund av social distansering och reseförbud. Digitalisering av intervjuer kommer säkerligen att användas även efter pandemin.
Har du blivit inbjuden till en anställningsintervju i digitalt forma? Vi har skapat en checklista med tips som gör dig redo för ett lyckat möte online.
Det här är såklart det viktigaste. Har du laddat batteri på datorn? Har du bra uppkoppling? Är du van vid systemet som företaget använder? Om inte, testa att ringa en vän i god tid innan för att se till att allt funkar. Fungerar inte din uppkoppling spelar det ingen roll hur kompetent du är. Se till att du vet att du är på ett ställe med stabilt nät vid tiden för intervjun. Om det allra värsta händer – förklara situationen och fråga om ni skulle kunna fortsätta per telefon.
Visa att du tar intervjun seriöst genom att klä dig som du skulle gjort till en anställningsintervju på plats. Skippa virtuella appar med bakgrund .
Se till att du har en lugn miljö utan störningsmoment och tänk på vad som syns i bakgrunden. Rekommendation att du sitter med ryggen mot en så neutral bakgrund som möjligt, för att den du pratar med inte ska bli distraherad
Försök att titta in i kameran under intervjun så att ni får ögonkontakt och tänk på din hållning. Under en digital intervju är det bästa alternativet att anteckna med papper och penna – framför allt för att det då blir tydligt för motparten att det är just skriva du gör, och inte slösurfar . Du kan i början av intervjun berätta att du skriver anteckningar när du tittar ner. Skriv inte på datorn samtidigt som du pratar – ljudet av tangenterna som trycks ner tas upp av datorns mikrofon på ett inte helt trevligt vis för motparten.
När du har intervju på distans missar du vissa delar, som att se företagets lokaler. Passa på att ställa frågor för att få en bra bild. I övrigt är en digital intervju ganska likt en fysisk. Bocka av vår checklista så att du känner dig lugn när det väl är dags.
Slappna av och lycka till!
En intervju kan se ut på många olika sätt. Att gå på arbetsintervju kan därför vara nervöst – speciellt om det är första gången.
Innan du går på arbetsintervju bör du vara förberedd på de vanligaste intervjufrågorna
Under en arbetsintervju kan det hända att du får frågor som kan kännas knepiga att svara på, trots att du är förberedd. Tips på vad du kan ge för svar om du upplever att du får en svår fråga.
Det är inte bara rekryteraren som ska ställa frågor till dig, arbetsintervjun är även ett tillfälle där du får möjlighet att ställa frågor till rekryteraren. Nedan har du tips på frågor som kan vara bra att ställa.
Ett sista tips är att följa upp din intervju med exempelvis ett kort mail där du tackar för ett trevligt möte. Läs även artikeln 6 st enkla kroppspråkstips så att du har ännu större chans att få jobbet.
Work & Coaching
Hoppas denna artikel var nyttig. Lämna gärna en kommentar.
Visste du att ditt kroppsspråk står för mer än hälften av vad du säger på jobbintervjun? Har du kommit så långt som till en intervju vore det synd om ditt kroppsspråk gav fel signaler till intervjuaren och att du väljs bort. Nedan följer enkla men ändå väldigt viktiga tips att träna på inför din nästa intervju så att du ökar dina chanser till att få jobbet.
Det tar bara några sekunder för en intervjuare att bilda sin uppfattning om dig. Hur du går in i rummet eller hur du går mot intervjuaren är en del av dessa sekunder. Dra tillbaka axlarna och håll nacken långsträckt. Gå direkt mot personen du möter med varje kroppsdel som pekar i dennes riktning och ha ögonkontakt.
Le mot personen du träffar och glöm inte heller att le under intervjun. Ibland när man svarar på frågor så kan man se väldigt allvarlig ut. Glöm inte att le då och då. Ögonkontakt och ett leende hjälper till att stärka relationen mellan dig och den som intervjuar.
Tänk på att det måste vara ett naturligt leende annars får du helt motsatt effekt. Du kommer istället uppfattas som falsk och opålitlig. Tänk på något som gör dig glad för att ditt leende ska se naturligt ut.
Sitt ordentligt och luta ryggen rakt mot stolen. Det ger automatisk sken av att du är intelligent och självsäker. Att sitta och hänga mot ryggstödet på stolen ger däremot inget positivt intryck. Om du har alltför tillbakalutad och slapp kroppshållning signalerar du ointresse.
Ha ögonkontakt utan att stirra. Ögonkontakt under samtalet är ett effektivt sätt att visa att du är trovärdig och en person som en kan lita på
Är det fler personer som intervjuar dig så är det viktigt att du tittar på alla i rummet när du svarar på frågorna. Avsluta med att se på den personen som ställde frågan.
Du kan använda händerna för att prata om det är naturligt för dig, men se till att du håller dina handflator öppna medan du gör det. Öppna, uppåtvända handflator visar att du inte har något att dölja och är säker på vad du säger.
6. Visa lyhördhet
Visa att du är intresserad av vad intervjuaren säger genom att le, nicka och luta dig framåt när de pratar.
Ingen har fått jobbet endast på grund av sitt kroppsspråk, man måste veta vad man pratar om och ha tränat på att svara på intervjufrågor. Lär gärna även ”Arbetsintervjun – hur går den till?” och förbered dig.
Work & Coaching
Hoppas denna artikel var nyttig. Lämna gärna en kommentar.
Gör en struktur och en plan. Strukturera upp ditt arbetssökande genom att göra ett schema anpassat efter din livssituation och söka arbeten mellan vissa tider.
Sätt upp mål och aktiviteter. Det är viktigt att sätta upp delmål som du kan uppnå och bocka av. Exempel kan vara att anpassa ditt CV efter en speciell tjänst, ha sökt ett antal arbeten under en viss tid eller att hitta ett visst antal arbeten att söka. Det ger dig energi och stärker känslan av att du faktiskt får mycket gjort.
Gör saker som du tycker är roliga och som ger dig energi. Det kan vara att umgås med familj eller vänner, gå på bio, vara med i en studiecirkel eller träna.
Tänk nytt, tänk brett. Inom vilka områden kan din kompetens vara en tillgång?
Ha någon att bolla idéer med. Du är inte ensam i din situation och det kan finnas bollplank bland vänner, om inte, använd en karriärrådgivare eller coach.
Lär dig någonting nytt. Får du ett nej? Ta lärdom av det genom att fråga efter feedback. På så sätt kan du hela tiden utveckla och justera din ansökan. Och genom att förstå vad som efterfrågas utnyttja din lediga tid till att lära dig någonting nytt som kan hjälpa dig att få nästa jobb.
Funderar du ibland över varför vissa människor har lättare att få jobb och snabbare klättrar i karriärstegen medan du själv, med samma erfarenhet, står och stampar på samma ställe? Det behöver inte betyda att de här personerna som får jobben är smartare, duktigare eller jobbar hårdare än vad du gör. Det handlar istället om att de är bättre på att skilja sig från sina konkurrenter.
För att lyckas sticka ut från mängden när du söker ett jobb, behöver du stärka ditt Personliga Varumärke och skapa förtroende hos potentiella arbetsgivare. Du är ditt Personliga Varumärke och du kan stärka ditt varumärke genom att jobba på marknadsföringen av dig själv.
Ditt varumärke bygger du efter vem du är och vad som gör just dig unik och gör att du sticker ut. Att bygga ett personligt varumärke handlar om att lyfta fram sina starka sidor och unika kvalitéer.
Innan du kan stärka ditt varumärke, behöver du själv förstå vem du är. När du bygger ditt personliga varumärke måste du utgå från vem du är som person, vilka värderingar du har och vad som är viktigt för dig. Fundera även på vad är du riktigt bra på och vad som inspirerar dig.
Reflektera över hur du tror och hur du vill att andra ska uppfatta dig. Du har säkert hört uttrycket ”Ditt personliga varumärke är vad folk säger om dig när du inte är i rummet”. Det är helt korrekt.
Fråga personer i din omgivning om hur de skulle beskriva dig
Vilka positiva egenskaper ser de hos dig? Vad tycker de gör dig unik? Vad skulle du behöva utveckla? Skapa en atmosfär där de känner att de kan vara ärliga. Du behöver vara mottaglig för feedback för att utvecklas. Stämmer din bild överens med hur andra ser på dig? Vad behöver du göra eller ändra på för att uppfattas som du vill? Kanske behöver du satsa på din personliga utveckling? Kanske behöver du ta för dig mer?
För att lyckas bygga och stärka sitt varumärke så behöver det personliga varumärket vara äkta. För att skapa förtroende med folk i din omgivning och nytt folk som du träffar, behöver du vara dig själv och inte försöka visa en falsk bild av dig själv.
Ditt Personliga Varumärke är bara hållbart om det speglar vem du verkligen är
Ett bra sätt att veta vilka kompetenser och egenskaper som jobbet eller rollen du vill ha kräver är att läsa flera jobbannonser för den typen av roll. Känner du någon som redan har detta jobb, passa på att fråga hur han/hon har tagit sig dit. Vilken bakgrund och erfarenhet har personen. Våga be om tips och råd.
Är det dessutom ett visst typ av företag du vill jobba på, ta reda på vad de värdesätter hos en kandidat. Känner du någon som jobbar på företaget, fråga den personen. Läs om företaget på nätet.
När du har gjort din research så behöver du kartlägga hur du ligger till
Kan du söka jobbet nu eller behöver du kanske gå en utbildning innan? Kanske behöver du lägga upp en karriärplan som småningom kan leda dig till denna roll. Var inte heller rädd för att söka jobbet även om du inte prickar in allt som företaget söker. Det finns krav som är måsten och det finns sådana som är ”nice to have” för företagen. Din personlighet och inställning till jobbet kan i många fall vara avgörande.
För en arbetsgivare som aldrig har träffat eller hört talas om dig, kan ditt CV och Personliga brev vara det första steget mot din personliga marknadsföring
Tänk som en reklambyrå och skapa en stark känsla hos mottagaren av din jobbansökan. Vilken känsla vill du att han/hon ska uppleva när de läser just dina ansökningshandlingar? Du behöver helt enkelt fånga arbetsgivarens intresse för att bli kallad till intervju. Det finns många begåvade och kvalificerade personer som ansöker om samma jobb som du och det bästa sättet att anställas är att sticka ut av rätt skäl.
En bra metod för att presentera sina egenskaper och kompetenser i jobb sammanhang är SIR metoden. SIR står för Situation, Initiativ och Resultat. Metoden innebär att man först beskriver en situation man har befunnit sig i, sedan sitt egna initiativ i processen och till slut vad detta initiativ resulterade i.
Även om du vet att du skulle vara perfekt för den rollen, kan du ändå behöva hjälp med att få ner det på papper. Om du aldrig har skrivit CV eller personligt brev tidigare, ta hjälp av experter inom området.
När du väl har bestämt ditt personliga varumärke är det dags att göra det till en del av dina dagliga handlingar. Öva dig på att presentera dig själv som du vill ska ses. Träna på din Hisspitch elller Elevator pitch. Hisspitchen hjälper till att etablera en relation genom att man snabbt och effektivt presenterar vad man gör, vilket värde man levererar och vad man har gjort tidigare. Ditt personliga varumärke kan även handla om något så enkelt som hur du klär dig eller hur du uppför dig i sociala sammanhang.
Genom att nätverka och träffa nya människor får du möjlighet att förbättra ditt rykte som kunnig eller expert inom ditt område och på så vis skapa fler jobbmöjligheter för dig själv
Tänk på att nätverkandet inte ska handla enbart om dig! Det handlar om ett givande och tagande där alla är där av mer eller mindre samma anledning som du själv. Var nyfiken och öppen när du träffar nya människor. Tänk även långsiktigt när du nätverkar, bygg relationer som du kommer ha kvar under hela din karriär. Var strategisk i dina val av nätverk. För att relevanta möjligheter ska dyka upp, behöver du se till att förmedla rätt bild av dig själv, knyta rätt kontakter och synas i rätt sammanhang. Tänk på att du kan nätverka dig till drömjobbet även om du inte vill byta arbetsgivare. De kunskaper, erfarenheter och kontakter du samlar på dig kan hjälpa dig att ta nästa steg inom det företag du redan är.
Vi befinner oss i en annan situation nu med covid-19 då den fysiska kontakten är begränsad. Digitala plattformar har blivit ännu viktigare för nätverkandet och det är av yttersta vikt att ha ditt personliga varumärke i åtanke när du är på ute på Sociala medier.
Dina inlägg på Facebook, Twitter eller LinkedIn kan ha en stark inverkan på hur andra uppfattar dig, tänk noga över vad du publicerar för texter och bilder
Googla dig själv regelbundet och se vad som står om dig. Gör en digital rensning på det som inte är bra för ditt personliga varumärke, innan en potentiell arbetsgivare googlar dig. Här har har du stor möjlighet att påverka vad andra får veta om dig och du har möjlighet att presentera vem du är på ett attraktivt sätt för potentiella arbetsgivare.
Använder du dina Sociala medier på rätt sätt kan du ta ditt personliga varumärke till nästa nivå!
Ha tålamod i processen att bygga och stärka ditt Personliga Varumärke för att få drömjobbet. Stegen till drömjobbet är olika för alla och det beror på vart man själv befinner sig. Glöm inte att du kan ta hjälp på vägen!
Work & Coaching
Hoppas denna artikel var nyttig. Lämna gärna en kommentar.
Att komma in på arbetsmarknaden för den som har en bakgrund utanför Sverige innebär extra utmaningar. För den som har svenska som andra språk är det viktigt att få hjälp med att bygga ett svenskt CV och får hjälp med att lära sig hur det fungerar att söka jobb i Sverige. Det kan för många ta lite längre men det kan gå betydligt enklare att få in foten på arbetsmarknaden om man har rätt coachning.
När man söker sin första anställning kan det ibland kännas som man kämpar i uppförsbacke. Då man inte har hunnit bygga ett långt CV med tidigare erfarenheter måste man istället ta till andra metoder för att stå ut från de övriga kandidaterna. Man måste visa att man är villig att lära sig, har hög arbetsmoral och kan bidra med nya idéer.
För att lyckas med arbetssökande måste man vara villig att arbeta systematiskt och målmedvetet. Genom att söka både utannonserade tjänster och göra spontanansökningar ökar man sina chanser. Man ska se varje intervju som en chans att lära sig om ett nytt företag och få nya erfarenheter även om man inte får jobbet.
När man är arbetslös är det lätt att tappa motivationen om man inte snabbt får respons på sina ansökningar. Man bör behandla sitt arbetssökande på samma sätt man behandlar ett projekt på en arbetsplats. Genom att sätta klara mål och arbeta dagligen för att uppnå dessa behöver man inte känna som att tiden är bortkastad även när man inte fått något nytt jobb.
Rent praktiskt bör man söka olika typer av jobb, skräddarsy sina ansökningar för varje position, ta kontakt med arbetsgivare och sälja in sig aktivt och ta till vara på den tid man har med sin handledare eller jobbcoach på bästa sätt. Man kan då känna ett lugn i att man kommer hitta rätt jobb förr eller senare.