Hur man skriver ett personligt brev

Ett personligt brev är en presentation av dig själv som du skickar med ditt cv när du söker jobb.

Här har du chansen att visa att du är rätt person för just det här jobbet. Se till att ditt cv och personliga brev kompletterar varandra och att du inte upprepar dig.

Ett bra riktmärke för längden på ett personligt brev är max en A4-sida.

Att tänka på när du skriver ett personligt brev:

· Skriv en kort och slagkraftig inledning där du förklarar vilket jobb du söker och varför just du passar för det. På detta sätt fångar du läsarens intresse direkt.

· Anpassa alltid ditt brev efter just det jobb som du söker. Se till att få med det som arbetsgivaren söker efter, så att ditt brev blir som ett svar på arbetsgivarens annons.

· Uttryck dig professionellt men undvik att bli alltför formell eller att använda interna bransch ord som inte alla förstår.

· Ge exempel som lyfter fram dina egenskaper och speciellt de egenskaper som krävs för tjänsten.

· Använd inte klyschor som ”gillar att ha många bollar i luften”. Lyft istället fram exempel på hur du arbetar och hur du är som person.

· Avsluta ditt brev med en positiv fras, som till exempel ”Jag ser fram emot att träffa er och få berätta mer om mig själv”.

Arbetsgivare vill ofta ringa en referensperson för att höra vad de har för bild av dig. Här är några saker som är bra att tänka på när det gäller referenser:

· Referenser ska vara personer som känner dig väl, helst genom jobbet. Det kan vara chefer eller arbetskamrater, både nuvarande och från tidigare jobb. Om du inte har några bra referenser från jobb kan du använda till exempel lärare, handledare eller föreningskontakter. Använd aldrig dina vänner och anhöriga, det uppfattas som oseriöst. Dina referenser ska till exempel kunna beskriva vilken roll du har tagit i grupper, hur du hanterar utmaningar och andra jobbsituationer. Två eller tre namn brukar vara lagom.

· Tänk på att alltid fråga de personer som du vill hänvisa till om det går bra att använda de som referenser. Tala också om för dem vilket jobb du söker. Fråga också vad de skulle säga om dig om en arbetsgivare ringer, så att du är förberedd på det.

· Du kan även skriva ”Referens lämnas på begäran” i ditt cv. Går du på många intervjuer kan det vara bra, så att dina referenspersoner inte blir uppringda för ofta.

· Ibland är det bra att kunna visa upp ett papper som beskriver dina förmågor och arbetsinsatser. Det kan vara bra om du jobbat utomlands och arbetsgivaren kan vara svår att få tag på eller svår att förstå på telefon. Via det skriftliga betyget kan rekryteraren se vad referenspersonen tyckte ändå.

Lycka till!

Work & Coaching Stöd och Matchning

Hoppas du finner denna artikel intressant. Kommentera gärna.