6 enkla kroppsspråkstips för din nästa anställningsintervju

Visste du att ditt kroppsspråk står för mer än hälften av vad du säger på jobbintervjun? Har du kommit så långt som till en intervju vore det synd om ditt kroppsspråk gav fel signaler till intervjuaren och att du väljs bort. Nedan följer enkla men ändå väldigt viktiga tips att träna på inför din nästa intervju så att du ökar dina chanser till att få jobbet.

1. Träna på hur du går

Det tar bara några sekunder för en intervjuare att bilda sin uppfattning om dig. Hur du går in i rummet eller hur du går mot intervjuaren är en del av dessa sekunder. Dra tillbaka axlarna och håll nacken långsträckt. Gå direkt mot personen du möter med varje kroppsdel som pekar i dennes riktning och ha ögonkontakt.

2. Glöm inte att le

Le mot personen du träffar och glöm inte heller att le under intervjun. Ibland när man svarar på frågor så kan man se väldigt allvarlig ut. Glöm inte att le då och då. Ögonkontakt och ett leende hjälper till att stärka relationen mellan dig och den som intervjuar.

Tänk på att det måste vara ett naturligt leende annars får du helt motsatt effekt. Du kommer istället uppfattas som falsk och opålitlig. Tänk på något som gör dig glad för att ditt leende ska se naturligt ut.

3. Sätt dig längre in på stolen

Sitt ordentligt och luta ryggen rakt mot stolen. Det ger automatisk sken av att du är intelligent och självsäker. Att sitta och hänga mot ryggstödet på stolen ger däremot inget positivt intryck. Om du har alltför tillbakalutad och slapp kroppshållning signalerar du ointresse.

4. Ha ögonkontakt

Ha ögonkontakt utan att stirra. Ögonkontakt under samtalet är ett effektivt sätt att visa att du är trovärdig och en person som en kan lita på
Är det fler personer som intervjuar dig så är det viktigt att du tittar på alla i rummet när du svarar på frågorna. Avsluta med att se på den personen som ställde frågan.

5. Visa dina handflator

Du kan använda händerna för att prata om det är naturligt för dig, men se till att du håller dina handflator öppna medan du gör det. Öppna, uppåtvända handflator visar att du inte har något att dölja och är säker på vad du säger.

6. Visa lyhördhet

Visa att du är intresserad av vad intervjuaren säger genom att le, nicka och luta dig framåt när de pratar.

Ingen har fått jobbet endast på grund av sitt kroppsspråk, man måste veta vad man pratar om och ha tränat på att svara på intervjufrågor.  Lär gärna även  ”Arbetsintervjun – hur går den till?” och förbered dig.

Work & Coaching

Hoppas denna artikel var nyttig. Lämna gärna en kommentar.