Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Tips för ett lyckat jobbintervju online.

Virtuella jobbintervjuer har blivit populära på grund av social distansering och reseförbud. Digitalisering av intervjuer kommer säkerligen att användas även efter pandemin.

Har du blivit inbjuden till en anställningsintervju i digitalt forma? Vi har skapat en checklista med tips som gör dig redo för ett lyckat möte online.

  1. Ha koll på tekniken

Det här är såklart det viktigaste. Har du laddat batteri på datorn? Har du bra uppkoppling? Är du van vid systemet som företaget använder? Om inte, testa att ringa en vän i god tid innan för att se till att allt funkar. Fungerar inte din uppkoppling spelar det ingen roll hur kompetent du är. Se till att du vet att du är på ett ställe med stabilt nät vid tiden för intervjun. Om det allra värsta händer – förklara situationen och fråga om ni skulle kunna fortsätta per telefon.

  1. Tänk på helhetsintrycket

Visa att du tar intervjun seriöst genom att klä dig som du skulle gjort till en anställningsintervju på plats. Skippa virtuella appar med bakgrund .

  1. Fixa rätt miljö

Se till att du har en lugn miljö utan störningsmoment och tänk på vad som syns i bakgrunden. Rekommendation att du sitter med ryggen mot en så neutral bakgrund som möjligt, för att den du pratar med inte ska bli distraherad

  1. Titta in i kameran

Försök att titta in i kameran under intervjun så att ni får ögonkontakt och tänk på din hållning. Under en digital intervju är det bästa alternativet att anteckna med papper och penna – framför allt för att det då blir tydligt för motparten att det är just skriva du gör, och inte slösurfar . Du kan i början av intervjun berätta att du skriver anteckningar när du tittar ner. Skriv inte på datorn samtidigt som du pratar – ljudet av tangenterna som trycks ner tas upp av datorns mikrofon på ett inte helt trevligt vis för motparten.

  1. Ställ frågor!

När du har intervju på distans missar du vissa delar, som att se företagets lokaler. Passa på att ställa frågor för att få en bra bild. I övrigt är en digital intervju ganska likt en fysisk. Bocka av vår checklista så att du känner dig lugn när det väl är dags.

Slappna av och lycka till!